Home > Musikk > Hvorfor er det viktig med bra musikk?

Hvorfor er det viktig med bra musikk?

June 9th, 2014

I dag er det neste utenkelig å lage et spill uten musikk. Musikken er med på å skape stemning. Det samme gjelder i filmer. En skrekkfilm ville neppe vært skummel dersom det ble spilt gammeldans i bakgrunnen, og en komedie ville neppe vært morsom dersom bakgrunnsmusikken var trist. Det er ikke alltid man tenker så mye på filmmusikkens betydning. Men dersom musikken mangler, eller ikke passer til situasjonen, da merker man det fort. Det samme gjelder musikk i spill. Man tenker ikke alltid over musikkens betydning for stemningen, men man ville helt sikkert merke det dersom musikken forsvant. Å spille uten lyd blir ikke det samme.

Musikk i filmer og serier

I historiedrevne spill brukes musikken på samme måte som i filmer og TV-serier. Musikken endrer karakter etter stemningen i spillet, og er med på å understreke handlingen. I grublespill og matematiske spill, skal musikken bare ligge i bakgrunnen, uten å forstyrre. Videoautomater ville ikke være det samme uten musikk, og spillutviklerne er nøye med å velge ut den rette musikken til hver enkelt automat. Et eksempel på en spilleautomat med god musikk er videoautomaten Sopranos, som blant annet kan spilles hos Betsafe. Spillet er basert på TV-serien ved samme navn, som også gikk på norsk TV. TV-serien er slutt, men alle som like serien, kan nå gjenoppleve stemningen og møte igjen karakterene i dette spillet.

Drømmefall – Den lengste reisen

Drømmefall – Den lengste reisen er også et godt eksempel på et spill der musikken hadde stor betydning. Et annet eksempel som viser betydningen av musikken, er spillserien Dead Space. Dette er veldig skumle spill, men uten musikken ville det nok ikke virket like skummelt. Spillutviklerne er fullstendig klar over musikkens betydning for spillet. Da Dead Space ble laget, leide man inn et helt symfoniorkester til å spille inn lydsporet. Spillet ble nominert til mange priser verden over for beste lydspor. Dead Space ble belønnet med to BAFTA-priser.